Vize ve Final hesaplamak için kullanabileceğiniz not hesaplama algoritması ile “geçti” ya da “kaldı” şeklinde dönütler alabilirsiniz. Vizeler gerçekleşti ve geriye finaller kaldı. Bakalım yeni algoritma ile geçmek için ne kadar not almalısınız?
Programlamanın temellerini oluşturan algoritmalar ile dilediğiniz her şeyi yapmak mümkün. Not hesaplama algoritması ile C++, C#, Python, JavaScript ve Java gibi popüler dillerde hazır oluşturulmuş kodları deneyebilirsiniz.
Not hesaplama algoritması oldukça basit bir şekilde gerçekleşiyor. Geçme notunuzun 60 olduğu varsayalım. Vizenin %40 etkilediği, buna karşılık finallerinizinde %60 olduğunu düşünelim. Sorun kolaylıkla çözülüyor. Sizler için oluşturduğumuz bu İpucu kısmında farklı algoritmaları farklı programlama dilleri üzerinde görebilir, kendi programlarınızda test edebilirsiniz.
Python ile Not Algoritması
Linux işletim sisteminin vazgeçilmezi Python ile algoritma oluşturma oldukça basit. Sadece değerleri doğru atayın yeter!
print("vize notunuzu girin") vize = int(input()) print("final notunuzu girin") #https://apsisx.com/ final = int(input()) ort = vize * 0.4 + final * 0.6 if ort >= 60: print("Öğrenci Dersten Geçti=" + str(ort)) else: print("Öğrenci Dersten Kaldı=" + str(ort)) #https://apsisx.com/
Python hesaplama bazen zor olabiliyor. Bunun nedeni döngü sistemini kurabilmekte. Yukarıdaki işlemde kullanıcıya 3 seçenek sunuluyor ve ona göre yola devam etmesi isteniyor.
Ayrıca bkz: Çıkarma İşareti Kullanmadan Çıkarma İşlemi Yapma
JavaScript ile Not Hesaplama Algoritması
Aşağıdaki algoritmayı, doğrudan JavaScript’inize entegre edebilirsiniz. Öncelikle butonunuza bir tane onClick fonksiyonu eklemelisiniz. Ardından herşeyi aşağıdaki kodlara bırakın.
function main() { var vize, var_final, ort; window.alert("vize notunuzu girin"); vize = window.prompt('Enter a value for vize');//https://apsisx.com/ window.alert("final notunuzu girin"); var_final = window.prompt('Enter a value for var_final'); ort = vize * 0.4 + var_final * 0.6; if (ort >= 60) {//https://apsisx.com/ window.alert("Öğrenci Dersten Geçti=" + ort); } else { window.alert("Öğrenci Dersten Kaldı=" + ort); } }
Programı geliştirerek kendinize ait bir uygulama oluşturabilirsiniz.
Ayrıca bkz: Sıcaklık Hesaplama Algoritması
C# (CSharp) ile Not Hesaplama Algoritması
Görsel programlama adına en çok ismini duyuran CSharp programı aracılığıyla da Not Hesaplama algoritması oluşturabilirsiniz. Temel konsol uygulaması haline oluşturduğunuzu doğrudan görsele aktarabilirsiniz.
using System; public class MyProgram { public static void Main(string[] args) { int vize, final, ort; //https://apsisx.com/ Console.WriteLine("vize notunuzu girin"); vize = (int) readValue(); Console.WriteLine("final notunuzu girin"); final = (int) readValue(); ort = vize * 0.4 + final * 0.6; if (ort >= 60) { Console.WriteLine("Öğrenci Dersten Geçti=" + ort); } else { Console.WriteLine("Öğrenci Dersten Kaldı=" + ort); } } //https://apsisx.com/ private static double readValue() { double result; while (!double.TryParse(Console.ReadLine(), out result)); return result; } }
CSharp ile not hesaplama işlemi yukarıdaki gibi gerçekleşiyor. Kendi programınızı yazarak, daha da geliştirebilirsiniz.
Ayrıca bkz: Girilen İki Sayı Arasındaki Tek Çift Toplama Algoritması
C++ ile Sıcaklık Hesaplama Algoritması
En eski programlama dilleri arasında değerlendirilen C++, gerçekten geniş bir kitleye hitap ediyor. Temel olarak programlamaya başladığınızda bu kodlar işinize yarayabilir.
#include <iostream> #include <sstream> #include <string> #include <cstdlib> #include <cmath> using namespace std; //https://apsisx.com/ string toString (double); int toInt (string); double toDouble (string); int main() { int vize, final, ort; cout << "vize notunuzu girin" << endl; cin >> vize; cout << "final notunuzu girin" << endl; cin >> final; ort = vize * 0.4 + final * 0.6; if (ort >= 60) { cout << "Öğrenci Dersten Geçti=" << ort << endl; } else { cout << "Öğrenci Dersten Kaldı=" << ort << endl; } return 0; } //https://apsisx.com/ string toString (double value) { //https://apsisx.com/ stringstream temp; temp << value; return temp.str(); } int toInt (string text) { return atoi(text.c_str()); } double toDouble (string text) { return atof(text.c_str()); }
Ayrıca bkz: Sayı Tahmini Algoritması
Java ile Not Hesaplama Algoritması
Oyun yapımında ön plana çıkan Java, aynı zamanda Android programlamanın temelini oluşturuyor. Farklı metotlar geliştirerek, Javada bir master olabilirsiniz.
import java.util.*; import java.lang.Math; //https://apsisx.com/ public class JavaApplication { private static Scanner input = new Scanner(System.in); public static void main(String[] args) { int vize, var_final, ort; //https://apsisx.com/ System.out.println("vize notunuzu girin"); vize = input.nextInt(); System.out.println("final notunuzu girin"); var_final = input.nextInt(); ort = vize * 0.4 + var_final * 0.6; if (ort >= 60) { System.out.println("Öğrenci Dersten Geçti=" + ort); } else { System.out.println("Öğrenci Dersten Kaldı=" + ort); } } }
Flowgorithm ile Not Hesaplama Algoritması
Birçok algoritmanın en temel kodlamasını öğreten Flowgorithm ile temel programlamayı öğrenmeniz mümkün. Not Hesaplama Algoritması Flowgorithm akış şeması ise aşağıdaki gibidir.
“Küçük programlar büyük işler başarır” mottosu ile oluşturduğumuz Programlama ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.